Tsinandali

Wino białe wytrawne 13% alk. Tsinandali

  • Kraj pochodzenia:  Gruzja
  • Rocznik: 2013
  • Szczep: Rkatsiteli i Mtsvane
  • Nuty smakowe: owocowe
  • Pojemność butelki: 0,75l
  • Zamknięcie: korek
  • Miejsce zakupu: Piotr i Paweł
  • Przedział cenowy: 30-50zł

„Wytwarzane ze specjalnie dobranych, ręcznie zbieranych winogron(…). Wino poddawane jest leżakowaniu w dębowych beczkach. Ma jasnosłomkowy kolor, wspaniały, owocowy bukiet, łagodny i delikatny smak. Podawać w temp. 10-12°C do potraw z mięsa, ryb i drobiu.”

[Anglojęzyczny opis sugeruje: „… do białego mięsa, grzybów i warzyw.”]

 

Wina gruzińskie z reguły powinny być dobre (nawet lepsze niż np. mołdawskie). To po pierwszym łyku wydawało się nam… dziwne, ale później zaczęło już smakować 😉 Przyjemnie mocne (ale nie szumi w głowie), ciekawe w smaku, ma niestety jedną wadę – źle się trawi. Człowiek może nie budzi się po nim z kacem (tu: ból głowy, nudności, pragnienie), ale mocno przymulony i z ciężarem na żołądku.

 

Ocena:

  • Smak:
  • Zapach:
  • Kolor:
  • Ogólna: